10 voedingsstoffen voor een natuurlijke boost van je darmflora

In je lichaam, meer bepaald in je darmen, zitten 100 miljard bacteriën die vreedzaam naast elkaar leven1. In die ongelooflijke wereld is alles perfect in evenwicht. Door stress, een onevenwichtige voeding of geneesmiddelen kan dat ecosysteem echter veranderen of zelfs vernietigd worden. Gewoon op je voeding letten en enkele ingrediënten bevoorrechten, kan al helpen om je darmflora weer in evenwicht te brengen. Wij zetten 10 gezonde voedingsproducten op een rij, speciaal voor jou!

  1. Knoflook2

Knoflook is in meer dan één opzicht goed voor ons organisme. Met zijn zeer hoge gehalte aan prebiotica helpt hij je darmflora te voeden met goede bacteriën. Opgelet, want de dosis verschilt naargelang je verse of gedroogde knoflook gebruikt. Voor verse knoflook moet je 1 à 2 teentjes per dag rekenen. In gedroogde vorm volstaat 1 gram per dag.

  1. Linzen3,4

Linzen behoren tot de familie van de peulvruchten en bevatten veel vezels die je darmflora verrijken. Je zet ze best minstens drie keer per week op het menu! Onze tip: je kan ze pletten in een hummus of in de soep doen om die dikker te maken. Tot groot plezier van je darmen.

  1. Blauwe bosbessen3,4

Vergeet ook niet zorg te dragen voor je darmslijmvlies. Hoe? Door elke dag blauwe bosbessen, rode bessen, braambessen, … te eten. Bessen, en rode vruchten in het algemeen, zijn goed voor je darmen.

  1. Banaan7

Dé vrucht die het beste is voor je darmflora. Waarom? Bananen zijn rijk aan FOS (fructo-oligosacchariden) die de goede bacteriën in de dikke darm stimuleren. Eén banaan bij het ontbijt, meer moet dat niet zijn.

  1. Aardpeer8,9

Deze ietwat vergeten groente is zeer rijk aan inuline, een vezel met prebiotische eigenschappen. Rauw gegeten, brengt ze je darmflora in evenwicht.

  1. Artisjok10

Artisjok helpt om je darmtransit te regelen. Zijn troef? Hij is rijk aan vezels. De complexe koolhydraten van de artisjok worden tijdens de spijsvertering niet omgezet en blijven zo in je darmen om hun werking te stimuleren.

  1. Bloemkool11,12

Bloemkool, broccoli, spruitjes, … zijn een belangrijke bron van choline. Die essentiële voedingsstof verjaagt de bacteriën uit je organisme, garandeert de goede werking van je cellen en zorgt voor een gezonde spijsvertering. En ja, spruitjes zijn wél lekker!

  1. Honing13

De weldaden van honing zijn te veel om op te noemen. Honing verlicht niet alleen keelpijn, maar heeft ook antioxidante eigenschappen. Een uitstekende bescherming dus voor je darmflora.

  1. Rogge14

Granen zijn heel belangrijk in onze voeding. Met hun gehalte aan fyto-oestrogenen helpen ze darmkanker te voorkomen. Door volroggebrood op te nemen in een evenwichtige voeding, verhoog je de gunstige effecten op je darmfunctie.

  1. Yoghurt

Yoghurt wordt gemaakt uit melk die is gefermenteerd met gezonde bacteriën (vooral S. thermophilus, Lactobacillus bulgaricus en Lactobacillus helveticus). Het is dus een uitstekende bron van probiotica15. Die zorgen ervoor dat yoghurt heel gezond is16.

Sources :
  1. Kostic AD, Howitt MR, Garrett WS. Exploring host-microbiota interactions in animal models and humans. Genes Dev. 2013;27(7):701-718. doi:10.1101/gad.212522.112
  2. Chen K, Xie K, Liu Z, et al. Preventive Effects and Mechanisms of Garlic on Dyslipidemia and Gut Microbiome Dysbiosis. Nutrients. 2019;11(6):1225. doi:10.3390/nu11061225
  3. Johnson N, Johnson CR, Thavarajah P, Kumar S, Thavarajah D. The roles and potential of lentil prebiotic carbohydrates in human and plant health. PLANTS PEOPLE PLANET. 2020;2(4):310-319. doi:10.1002/ppp3.10103
  4. Siva N, Johnson CR, Richard V, et al. Lentil (Lens culinaris Medikus) Diet Affects the Gut Microbiome and Obesity Markers in Rat. J Agric Food Chem. 2018;66(33):8805-8813. doi:10.1021/acs.jafc.8b03254
  5. Bränning C. Expertanswer. “Blueberries counteract intestinal diseases.” ScienceDaily. <www.sciencedaily.com/releases/2010/02/100208145055.htm>. Published February 9, 2010.
  6. Rodríguez-Daza M-C, Daoust L, Boutkrabt L, et al. Wild blueberry proanthocyanidins shape distinct gut microbiota profile and influence glucose homeostasis and intestinal phenotypes in high-fat high-sucrose fed mice. Sci Rep. 2020;10(1):2217. doi:10.1038/s41598-020-58863-1
  7. Mitsou EK, Kougia E, Nomikos Tz, Yannakoulia M, Mountzouris KC, Kyriacou A. Effect of banana consumption on faecal microbiota: A randomised, controlled trial. Cruis Amaz World Microb Ecosyst. 2011;17(6):384-387. doi:10.1016/j.anaerobe.2011.03.018
  8. Sasaki H, Lyu Y, Nakayama Y, et al. Combinatorial Effects of Soluble, Insoluble, and Organic Extracts from Jerusalem Artichokes on Gut Microbiota in Mice. Microorganisms. 2020;8(6):954. doi:10.3390/microorganisms8060954
  9. Kleessen B, Schwarz S, Boehm A, et al. Jerusalem artichoke and chicory inulin in bakery products affect faecal microbiota of healthy volunteers. Br J Nutr. 2007;98(3):540-549. doi:10.1017/S0007114507730751
  10. https://isappscience.org/for-consumers/infographics/.
  11. Zeisel SH. Choline: an essential nutrient for humans. Nutrition. 2000;16(7):669-671. doi:10.1016/S0899-9007(00)00349-X
  12. Arias N, Arboleya S, Allison J, et al. The Relationship between Choline Bioavailability from Diet, Intestinal Microbiota Composition, and Its Modulation of Human Diseases. Nutrients. 2020;12(8):2340. doi:10.3390/nu12082340
  13. Erejuwa OO, Sulaiman SA, Ab Wahab MS. Honey: a novel antioxidant. Mol Basel Switz. 2012;17(4):4400-4423. doi:10.3390/molecules17044400
  14. Gråsten SM, Juntunen KS, Poutanen KS, Gylling HK, Miettinen TA, Mykkänen HM. Rye Bread Improves Bowel Function and Decreases the Concentrations of Some Compounds That Are Putative Colon Cancer Risk Markers in Middle-Aged Women and Men. J Nutr. 2000;130(9):2215-2221. doi:10.1093/jn/130.9.2215
  15. Madhu. Yoghurt is excellent vehicle for travelling probiotics to public health. IntJFoodNutrSci. 2013:126-137.
  16. MCKINLEY MC. The nutrition and health benefits of yoghurt. Int J Dairy Technol. 2005;58(1):1-12. doi:10.1111/j.1471-0307.2005.00180.x