4 dingen die je kan doen voor een vlottere spijsvertering van je baby

Ligt je baby te draaien in zijn bedje? Is hij al een tijdje onbedaarlijk aan het huilen? Misschien is dat wel zijn manier om te zeggen dat zijn maaltijd niet goed is verteerd … Oprispingen, constipatie, gas, pijnlijke krampjes, … Het kan zijn dat je baby daar allemaal wat last van heeft. Toch zijn er 4 makkelijk toe te passen methodes die het hem wat makkelijker kunnen maken. 

Welke voeding voor mijn baby1?

Als je baby last heeft van constipatie, heeft hij zoveel mogelijk vezelrijke voeding nodig. Vezels versnellen de darmtransit van je kleine schat. Na enkele dagen zullen ze zijn spijsverteringsstelsel deblokkeren en het zijn darmen wat comfortabeler maken.

Vergeet echter ook niet de onmiskenbare voordelen van groene groenten: spinazie, courgette, prinsessenbonen … En van sinaasappelsap. Ook die producten zijn van kapitaal belang voor de spijsvertering van je baby.

Te vermijden? Overrijpe bananen, rijst maar ook gekookte worteltjes.

Meer weten over de juiste voeding voor je baby? (Wat is de juiste voeding voor je baby)

Welke houding tijdens het verteren?

Krampjes kunnen voor een baby erg pijnlijk zijn. Ze kwellen je baby minstens 3 uur per dag, 3 dagen per week en meer dan een week lang. Ze kunnen dus lang duren en zowel je baby als jijzelf zouden ze liefst willen vermijden. Om de pijnaanvallen tijdens de spijsvertering te vermijden, zijn twee houdingen voor je baby ideaal:

 • Houding tegen constipatie: je baby ligt op zijn rug met opgetrokken benen. Wieg hem zachtjes van links naar rechts2
 • Houding tegen krampjes: je baby ligt op zijn buik op je voorarm. Met je vrije hand wrijf je zachtjes over zijn rug3

Hoe wek je zijn boertje op na de maaltijd?

Alle baby’s kennen dit fenomeen nadat ze gegeten hebben: het boertje. Terwijl ze van hun flesje drinken, krijgen ze onvermijdelijk lucht binnen. Zodra het flesje leeg is, is het van cruciaal belang dat die lucht wordt afgevoerd. Hoe? En wat is dan de beste houding voor je baby? Er zijn er verschillende. Niets belet je om er enkele uit te proberen. Belangrijk is wel dat je hem goed recht houdt, met zijn hoofdje in de juiste houding terwijl je hem zachtjes op zijn rug slaat. Heeft hij hoorbaar zijn boertje gelaten? Opdracht volbracht4!

Helpt masseren echt bij de spijsvertering5

Met sommige massages kan je krampjes bij je baby vermijden. Maar dan moet je wel aan enkele criteria voldoen:

 • Voer je massages om krampjes te vermijden uit in een kamer waar het minstens 23 °C is.
 • Verwarm je handen met warm water of wrijf ze in met een massageolie voor baby’s.
 • Leg je baby met alleen zijn luier aan op zijn rug.

Alles klaar? Start de sessie! We stellen je à la carte 2 soorten massages voor:

 • Handpalmmassage: Beweeg je vingers op de rechterheup van je baby zachtjes naar boven tot aan zijn borstkas. Beweeg je hand nu naar rechts, ga langzaam naar beneden tot aan zijn linkerheup en keer weer terug naar zijn rechterheup. Herhaal dit langzaam tot 4 à 5 keer na elkaar.
 • De cirkelmassage: Plaats twee vingers naast de navel van je baby. Druk zachtjes terwijl je een cirkelbeweging maakt en beweeg je vingers geleidelijk aan rond de navel en naar rechts, tot aan zijn rechterheup.
Sources :
 1. Baker SS, Liptak GS, Colletti RB, et al. Constipation in Infants and Children: Evaluation and Treatment. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 1999;29(5). https://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/1999/11000/Constipation_in_Infants_and_Children__Evaluation.29.aspx
 2. https://www.magicmaman.com/,massage-bebe-constipe-trois-gestes-pour-le-soulager,3440,1919863.asp.
 3. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/colic.
 4. https://www.unicef.org/parenting/child-care/how-to-burp-baby.
 5. Field T. Pediatric Massage Therapy Research: A Narrative Review. Child Basel Switz. 2019;6(6):78. doi:10.3390/children6060078