Wat kan je doen als je baby krampjes krijgt ?

Huilt je baby regelmatig na elke maaltijd? Dan heeft hij misschien last van die fameuze babykrampjes. Wij geven je enkele tips & tricks om de krampjes te verlichten en je baby te kalmeren.

Krampjes, wat zijn dat?

Krampjes gaan meestal gepaard met hevige buikpijn doordat de darmen samentrekken. ‘s Avonds na een maaltijd uiten ze zich vaak door oncontroleerbare huilbuien bij je baby.

Krampjes doen zich voor in de eerste twee weken na de geboorte en verdwijnen doorgaans na 6 maanden. De oorzaak is fysiologisch: de krampjes verschijnen als je baby lucht binnenkrijgt. Bij sommige baby’s wordt die lucht niet correct afgevoerd omdat de darmen nog niet volgroeid zijn. Gevolg: de luchtbelletjes stapelen zich op in het spijsverteringskanaal en blijven daar hangen1.

Waaraan herken je krampjes?

Als een baby last krijgt van krampjes, dan zijn er naast huilen soms nog enkele andere significante tekenen2:

  • Hij balt zijn vuistjes en wordt helemaal rood
  • Hij strekt zijn beentjes en/of trekt ze op tegen zijn buik
  • Hij huilt vooral na het eten
  • Zijn buik voelt hard of gezwollen aan
  • Hij kan ook zijn rug krommen

Het enige symptoom dat altijd aanwezig is bij krampjes, is hevig en aanhoudend huilen.

Wat te doen bij krampjes3?

Wil je de pijn verlichten en je baby kalmeren? Met deze tips kan je krampjes behandelen op een natuurlijke manier

  • Masseer voorzichtig zijn buikje

Een voorzichtige ‘massage tegen krampjes’ kan de pijn verlichten en je baby tot rust brengen. Masseer zijn buik van beneden naar boven in wijzerzin.

  • Zorg ervoor dat je baby zijn boertje laat

Hou je baby goed recht en sla hem in de pauzes tijdens de maaltijd en daarna zachtjes op zijn rug. Wees geduldig, want het kan wel een tiental minuten duren voordat het boertje komt. Om een en ander wat te vergemakkelijken, kan je wat rondwandelen terwijl je je baby nog altijd goed recht houdt. Met deze tip zal het boertje vlotter komen.

  • Hou je kind tegen je aan

Niets aan te doen, lichaamscontact is de beste manier om je baby weer rustig te maken. Je baby voelt zich dan veilig en zal geleidelijk aan kalmeren.

Fan van een draagdoek? Gebruik hem! Je baby zit dan immers in een positie die hem goed doet, met zijn benen lichtjes opgetrokken.

Wordt de situatie ondraaglijk en verlies je stilaan de moed? Aarzel dan niet om er iemand bij te roepen die het van je kan overnemen. Soms volstaan enkele minuutjes al om de juiste oplossing te vinden.

Wil je nog wat informatie en nog meer tips ontdekken? Lees dan zeker ons artikel: 4 dingen die je kan doen voor een vlottere spijsvertering van je baby

Sources :
  1. Wolke D, Bilgin A, Samara M. Systematic Review and Meta-Analysis: Fussing and Crying Durations and Prevalence of Colic in Infants. J Pediatr. 2017;185:55-61.e4. doi:10.1016/j.jpeds.2017.02.020
  2. Zeevenhooven J, Browne PD, L’Hoir MP, de Weerth C, Benninga MA. Infant colic: mechanisms and management. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2018;15(8):479-496. doi:10.1038/s41575-018-0008-7
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colic/diagnosis-treatment/drc-20371081.