Stress bestrijden met een evenwichtige darmflora

Iedereen weet het al wel ondertussen … Probiotica houden je darmflora in stand door ons organisme van goede bacteriën te voorzien. Maar probiotica doen nog veel meer, want ze zijn ook een natuurlijke remedie om stress te verminderen. We verklaren ons nader. 

Geen goede bacteriën? Stress!

Sommige symptomen kunnen het gevolg zijn van een onevenwichtige darmflora of dysbiose. De darmen, het tweede stel hersenen van de mens, hebben een invloed op onze hersenactiviteit en ons humeur. De communicatie tussen darmen en hersenen verloopt immers in twee richtingen1.

Wist je dat je buik in de knoop geraakt als je hersenen overactief zijn? Ook het omgekeerde is waar: als je buik niet in topvorm verkeert omdat je darmflora niet genoeg goede bacteriën bevat, kunnen je hersenen het moeilijk krijgen. Gevolg? Je bent gevoeliger voor stress of voor depressie.

Probiotica kunnen dan helpen om de tendens om te keren en je darmflora weer in evenwicht te brengen door ze van goede bacteriën te voorzien. Ze verminderen de schadelijke stoffen in je lichaam, bijvoorbeeld microben, en helpen je om je goede humeur terug te vinden2.

Stresssymptomen zoals je darmen in een knoop, buikpijn, darmkrampen of pijn hebben ook hun invloed op je emoties.

Hoe hou je je darmflora gezond?

Je darmflora wordt beïnvloed door je voeding en je omgeving. Wie er een gezonde levensstijl op nahoudt, maakt minder kans op depressie.

Als je veel bewerkte producten eet (met veel suikers, zoetstoffen, vetten, enz.) verander je de populatie van je darmflora. Die voedt zich in het algemeen met de vezels die je haar geeft, dus een rijke en evenwichtige voeding is goed voor je darmflora3.

Enkele tips voor een gezonde voeding vind je in ons artikel 10 voedingsstoffen die je darmflora een natuurlijke boost geven. Ze maken je het leven wat makkelijker en begeleiden je naar de juiste voedingsgewoonten!

 

Tot binnenkort voor nog meer tips.

Sources :
  1. Rastelli M, Cani PD, Knauf C. The Gut Microbiome Influences Host Endocrine Functions. Endocr Rev. 2019;40(5):1271-1284. doi:10.1210/er.2018-00280
  2. Messaoudi M, Violle N, Bisson J-F, Desor D, Javelot H, Rougeot C. Beneficial psychological effects of a probiotic formulation (Lactobacillus helveticus R0052 and Bifidobacterium longum R0175) in healthy human volunteers. Gut Microbes. 2011;2(4):256-261. doi:10.4161/gmic.2.4.16108
  3. Gentile CL, Weir TL. The gut microbiota at the intersection of diet and human health. Science. 2018;362(6416):776. doi:10.1126/science.aau5812